Bäst på Flow

augusti 14, 2012  |  Finland, Musik

Åh, så var man hemma från Flowfestivalen i Helsingfors. Jag har aldrig sett så många fjädrar i hela mitt liv. Eller innovativa flätor.
Roligast för mig var klubben We love Helsinki som kör finska covers på Diana Ross, Beatles, Stones och Freestyle (!) varvat med valser, disco och tango. Det sköna nostalgikonceptet WLH är ett fenomen som fyllt dansgolv i fyra år nu och skaparen Timo Santala tror att det beror på folks längtan efter en enklare tillvaro – med mer gemenskap,  kvarterskänsla och närkontakt. (Alla dansar pardans, som de lärt sig förbluffande bra i skolan.)

– Vi spelar sånger som är en del av det finska psyket. Folk har hört dem miljoner gånger hos farmor, på radion, när de var små, därför slutar våra kvällar ofta i allsång säger Timo Saltanen som särskilt brinner för finsk 50- och 60-talsmusik.
– Det finns fabulösa låtar från den tiden. Vi hade sångare i världsklass, folk  samarbetade mer över genregränserna och hade superfeta arrangemang. Det fanns till och med italienare (Umberto Marcato) och en amerikansk doo-wop-kör (Delta Rhythm Boys) som sjöng på finska.

Och på svenska bör tilläggas – missa inte Delta Rhythm Boys  svängiga version av ”De e grabben med chokla’ i” med skum 20-talstext om Anderssonskans Kalle och Selma Lagerlöf.

Men tillbaka till festivalen. När det gällde nyare finska beats matchade Tiiu Helinäs tindrande folksoul eftermiddagssolen väldigt fint. Ja, ni ser ju hur det tindrade på bilden. Kolla in bästa låtarna ”Susi” och ”Metsurin Laulu” här.

Sen fanns det en del bra finsk house som producentduon Arch of Neo och Trevor Deep Jr och veteranen DJ Anonymous.  Jori Hulkkonen uppträdde också med sitt och Juho Paalosmaas (Villa Nah) synthpopprojekt Sin Cos Tan.

Många av de finska Flow-artisterna har inte nått Spotify, men här är en startpunkt att utgå ifrån. (Mest folkpop, dubstep och några av Nicole Willis bästa låtar och remixar ifall någon mot alla odds missat dem …) Jag blev inte helt övertygad av den finska urban-scenen, men ett par låtar slank ändå med. Skicka gärna motbevis om ni tycker jag har fel.

Hade gärna inkluderat ”Vuosisadan vaihteessa” – en fin hippiesoullåt med Kuusumun Profeeta som är väldigt svårlokaliserad, men extremt värd att leta reda på. Håll utkik.

 

 

 

 

No related posts.


Leave a Reply

No related posts.