Cumbiarock på Debaser

april 1, 2012  |  Konsertrecension, Spanien

Läs i DN

Che Sudaka

Scen: Debaser Slussen, Stockholm

Betyg: 2

I tio års tid har cumbiarockbandet Che Sudaka varit ett rimligt alternativ för alla som tröttnat på att Manu Chao slappt återvinner samma låt gång på gång. Men ett decennium är en evighet om man vill hålla uppe intresset utan större förändringar i soundet. Det är därför knappast någon överraskning att Barcelonarockarna inte fyller bokade Debaser Medis, utan flyttas till den mindre Slussen-filialen. 

På ett sätt är de för proffsiga för sitt eget bästa. Frontbrödernas stämsång är så synkad som den bara kan vara mellan syskon, övergångarna oklanderliga och publiken supernöjd. Ändå präglas allt av en malande förutsägbarhet som inte ens räddas av att se Jota rocka en keytar utan självdistans.

Deras främsta tillgång är i stället energin som stiger ännu mer under bandets gamla men evigt aktuella Sting-cover ”Sin papeles”. En hyllning till papperslösa med Gypsy Kings-gitarrer och flamenco-handklapp som får resonans av att dessa colombianer och argentinare själva levde utan papper den första tiden i Barcelona.
Under extranumret dyker bandets omstridda ”hermano para la vida” Papa Dee upp – liksom på bandets senaste Stockholmsgig men hinner inte köra så mycket eftersom alla ska krama honom hela tiden. Konserten blir mest en ofrivillig manifestation av de genreanarkistiska och livemässiga rötterna till Hoffmaestro.

Och en påminnelse om allas band behov av förnyelse – eller tillräckligt starka låtar för att inte behöva det.

Nanushka Yeaman

No related posts.


Leave a Reply

No related posts.