Den bästa svenska soulkonserten på länge

april 10, 2012  |  Konsertrecension, Soul

Läs i DN 

Aleks
Scen: Hamburger Börs, Stockholm.

Betyg: 5

Det är inte alla historiska spelningar som samtidigt är familjefester.

Kanske är det för att Årets Grammis-nykomling Aleks gnistrat i så många år och hans stjärnexplosion är lika välförtjänt som efterlängtad. Man blir nästan solbränd av värmen som strålar från hans moster och morbror, alla förälskade tjejer, och bröderna från HighWon och Mohammed Ali. Men framförallt lyfter det intergalaktiskt tajta bandet och Aleks flugförsedda körsångerskor – solodebuten ”Inte längre fiender” från en bra och gripande skiva till en oemotståndlig liveshow. Lika ämnesvarierad som livet självt. Studsiga ”Skynda dig” sätter en kalasstämning som eskalerar med ”Robot” gästad av Ali från Mohammed Ali.

Kanske är det för att det finns en blå underton även i upptempolåtarna som Aleks så sömlöst lyckas jonglera ämnen som fest, ekorrhjul och trafficking.

När han levererar åtta minuter långa ”Fruängen” – redan en av den svenska musikhistoriens starkaste uppväxtskildringar – om mordet på hans pappa och förlusten av hans mamma – gör den laddade stämningen och tårarna Hamburger Börs till en elchockfarozon.

Briljanta ”Meningen” förklarar varför Aleks valdes ut att värma upp för D’Angelo. Detta trots att konkurrensen är större än på länge. Albin Gromer, Ansiktet, Newkid, Combo de la musica, Veronica Maggio och kvällens uppvärmare Samson for President är alla tydliga bevis på att den svenska soulrenässansen gått från knoppar till full blom.

Liksom Maggio och Combos sångerska Kristin Amparo är Aleks en fena på fraseringar och vilar säkert i hiphoppens armar. Extranumret ”Från hjärtat” med HighWon blir den perfekta avslutningen. För att han är den senaste frukten på HighWons blommande träd. Men framför allt för att den sammanfattar transparensen, mognaden och förlustbearbetningen på Aleks debut.

Nanushka Yeaman

 

No related posts.


Leave a Reply

No related posts.