Disneyballader och snapbeats

juni 19, 2012  |  Pop, Skivrecension

R’n’b-pop

Justin Bieber
”Believe”
(Island/Universal)

2/5

Som den kristna fjortisgud Justin Bieber är tillägnas titelspåret ”Believe” naturligtvis hans eget samfund– the Beliebers. Kanske är det också en bön om att de ska hänga med i hans förvirrade försök att gå från barnstjärna till barnförbjuden. På albumet ”Believe” varvas Disneydoftande ballader och fonduemys framför brasan med snuskiga snap-beats och risqué-rim (med JB-mått) som ”I don’t “want-want nobody” when I “got-got your body”. Ovanpå det har världens mest dyrkade artonåring gjort en ny ”Billie Jean” (”Maria”) för att ventilera faderskapstvisten han drogs in i förra året. Det kan låta tidigt, men det här är trots allt killen som släppte sin självbiografi som sextonåring. Att livets snabbspolning varit lite brutal – även för The Bieb själv – märks genom att han övertygar mer när han samplar en fjortonårig Michael Jackson (i ”Die in your arms”) än när han leker Ying Yang Twins (i ”Boyfriend).
Det stora slöseriet är att Bieber – som faktiskt har talang under alla sockertexter och kalkylerade produktioner – inte tagit chansen att göra en ny ”Justified”. När Justin Timberlake ömsade sitt pojkbandsskinn hade han sin tids stora r’n’b-förnyare Timbaland och Neptunes som producenter. Justin Bieber har Max Martin och Mike Posner.
Ändå rymmer ”Believe” fingervisningar om en mer kreativ framtid. Till alla non-beliebers fasa pekar mycket på att Bieber kommer att klara övergången till vuxenartist och sälja minst femton miljoner album till.

Nanushka Yeaman

Bästa spår: Die in your arms”

 

 

 

 

No related posts.


Leave a Reply

No related posts.