Irans 66-åriga trancepappa ger min tolk huvudvärk

mars 12, 2012  |  Iran, Konsertrecension

Läs i DN

Siavash Ghomayshi & Arash
Scen: Nya Solnahallen, Stockholm.

Betyg: 3

200 000 Facebook-fans. Ett utsålt Solnahallen. När den iranska trancens fader – 66-årige Siavash Ghomayshi – för första gången gästar Sverige med sin romantiska technopop från LA/Tehrangeles är Stockholms iranier på plats – och snyggt uppklädda till tänderna.

Det intensiva reklambombardemanget från storbildsskärmarna antyder vad det kostat att ta hit både honom och Arash. Vid sidan av scen är bord dukade för de som valt att värma upp för konserten med finmiddag. Två föräldrar dansar i ring med sin treåring bredvid två fnittriga mellanstadietjejer och påminner om att det här är en social höjdpunkt lika mycket som en konsert. Rent musikaliskt går min första estetikassociation till sovjetisk ”Jakobs stege”-pop. Men Siavash Ghomayshi som sett otaliga genrer passera sedan sin karriärsdebut 1959 är naturligtvis mer uppdaterad än så. Det är bara synd att rösten och de poetiska texterna drunknar så i technon.

Näst ut är Arash, som maximerar partystämningen med pyroteknik, nyheter om att hans fru väntar tvillingar och födelsedagsfiranden av keyboardisten och en treårig kusin. Det känns på många sätt som en alternativ melodifestival, med bara en tävlande. Särskilt när han betar av hits som ”Temptation” och ”Always” som ju gav honom en finalplats i ESC 2009 för Azerbajdzjans räkning.

Min tolks huvudvärk eskalerar under kvällen och han utbrister med jämna mellanrum att allt låter fasansfullt, men publiken ser extremt nöjd ut. Själv längtar jag alltmer efter en iransk indiefestival.

Nanushka Yeaman

 

No related posts.


Leave a Reply

No related posts.