Michael Bublé på Globen

april 20, 2012  |  Kanada, Konsertrecension

Michael Bublé
Scen: Globen, Stockholm

Betyg: 3

Tre dagar efter snuskromantikern Drake drabbar ännu en kanadensisk stjärna Globen. Michael Bublé – världens största jazzcrooner. Mannen som byggt sin karriär på att göra charmiga tolkningar av lite för kända låtar för en nostalgisk publik som fortfarande köper skivor.

Men först värmer Naturally 7 upp – en beatboxvokalgrupp som kombinerar bländande virtuositet med dåligt omdöme och inleder med sin vansinnescover på ”In the air tonight”. (Har ni missat youtube-klippet från Paris tunnelbana väntar ett gott skratt, inte minst för de obetalbara publikreaktionerna.)

När Michael Bublé tar över det jublande Globen är det med två shower i en – en konsert som brutalt kastar oss mellan supersnygga jazzstandards och plågsam smörpop– och en oväntat kul ståuppshow. Det helmanliga bandet presenteras ingående som slampor, kärleksfulla vampyrer, nyblivna pappor (vi får se bild på barnet) och godhjärtade volontärarbetare. Bublé vill duscha med oss allihop för att höra hur vi sjunger i badrummet. Han gör Elvis-, Temptations-, James Brown- och Michael Jackson-moves. Inleder med en pyroteknisk Bond-doftande ”Cry me a river” och avslutar med silverkonfetti.

När han däremellan likt Moses plöjer publikhavet blir ett medelålders kvinnligt fan helt vild och skriker. Ett annat fan vägrar släppa hans hand.

Det finns en anledning till det. Åtminstone så länge han väljer bort vuxenradio och Van Morrison-covers och stannar i Rat Pack-land.

Bublé må vara hur okreddig som helst, men skrattar hela vägen till banken. Med en av världens mest älskade röster.

Nanushka Yeaman

No related posts.


Leave a Reply

No related posts.