Mofeta & Jerre på Fasching

april 22, 2012  |  Hiphop, Konsertrecension, Samhälle

Mofeta & Jerre
Scen: Fasching, Stockholm.

Betyg: 4

Det är synd att Mofeta & Jerre döpte sin debut till ”Bomben”. För det är uppföljaren ”Briljanter och smaragder” som är den verkliga bomben. På Fasching illustreras det souliga albumet med lika gnistrande armband som liveband (Spiderdogs förstås). Duon inleder starkt med triaden ”Nedräkning”, ”Glasögon är fult” och ”Kalifornien” (eller snarare ”Kälifornien”). Efter att Albin Gromer gästat på ”Är vi där nu” och Stockholms kokainlavin rullat fram i ”Väderleksrapport” går Mofeta obehagligt nära en misshandlande mans tankar i ”Lilla flicka”. En skarp kontrast mot ljuva ”Drömmer om dig”.

I vår digitala samtid är organiska album som ”Briljanter och smaragder” alltmer ovanliga. Det sänkta tempot ger låtarna en fyllig spänst, medan flowexperimenterandet och de snygga soulrefrängerna ramar in dem i guld. Framför allt har duon blivit mer personlig. Jerre delar med sig av barndomsminnen med pappan. Mofeta droppar isande rader som ”samma människor som skickade min släkt i dödsläger, står i EU:s parlament, som om inget hänt”. Och sätter fingret på medieglättifieringen i rimmet: ”Numera tre block i riksdagen. Tendens till tredje riket. Tredje statsmakten har fullt upp med Let’s dance och Stadskampen.”
Precis som duon själva konstaterar går deras kurva diagonalt rakt upp – både musikaliskt, rimtekniskt och textmässigt. En bonus-eloge till trumpetaren som rockar en glittrande komönstrad kofta.  Troligtvis aldrig tidigare skådat på en svensk scen.

Nanushka Yeaman

No related posts.


Leave a Reply

No related posts.