Översexuell och häpnadsväckande r’n’b-profet

februari 4, 2013  |  Konsertrecension, USA

Publicerad i DN 130204
Miguel

Scen: Berns, Stockholm

5/5

Det är svårt att inte älska r’n’b-stjärnor som inleder första låten med att gå ner i split. Kritikerälsklingen Miguel firar sitt stora genombrott post-”Kaleidoscope dream”, med att flyga runt som en elitgymnast, hångla upp mickstativet och på alla sätt ha sex med både sig själv och publiken.
Kanske beror det på att hans stridspilotklädde
Babylonkrigar-keyboardist är så intergalaktiskt unik – och bandet så danssuget och överpeppat – att Miguel måste överglänsa dem i varje stund.
Han får poppingstötar av cymbalslagen på ”Use me”. Kastar sig på golvet och sjunger i någon slags avancerad sidoarmhävning. Håller plötsliga coachtal om att följa sin passion och inte leva i rädsla.

Ibland storknar man nästan. När han gång på gång fuktar fingrarna, smeker allt i sin väg och iscensätter klichébilden av den översexuelle slow jam-kungen (inklusive simulerad kondompåträdning och kärleksakt).

Om det inte var för den elektriska rösten. Den som skiftar i tusen nyanser och aldrig upphör att fascinera. Miguel missar inte en ton.
Överprincear Prince. Representerar – precis som Frank Ocean, Jhene Aiko, The Weeknd och Solange – en efterlängtad gränstänjande framgångsväg för r’n’b.

Efter ett politiskt brandtal och ”var är Gud när det föds crack babies”-uppgörelsen ”Candles in the sun” är publiken i upplösningstillstånd. 2Pac-covern ”I get around” med tillhörande 90-talsmoves från Miguel, gitarristen och keyboard-Biggles blåser också liv i elden.

Ibland går det nästan inte att höra mellansnacket för alla skrik.
Ibland är det svårt att förlåta en lägereldsballad som ”Pussy is mine”.
Men allsången på ”Adorn” visar inte bara hur många fans som gått kommunala musikskolan. Utan vilken självklar stjärna Miguel är –sedan han hittat sitt optimala musikaliska uttryck och börjat ösa lava därifrån. Nu är det bara texterna som behöver steppas upp.

Nanushka Yeaman

Se Miguel i kvällens nästan enda lugna ögonblick.

No related posts.


Leave a Reply

No related posts.