Susanne Sundfør på Kägelbanan

maj 30, 2012  |  Konsertrecension, Pop

Susanne Sundfør
Scen: Kägelbanan, Stockholm.

Spöklikt, sakralt och krigiskt. Redan när man ser den unika nätscenografin och bombas av den första stroboskopblixten förstår man att det här kommer bli en alldeles särskild kväll. Om man inte är epileptiker. Ett acapellaintro följs av maskingevärssyntar och motljus i en ljud- och ljussymfoni som mest liknar en raketuppskjutning. En avfärd som eskalerar i fullt rymdkrig när ljuset med militär precision synkas till virveltrumman.

Kägelbanan är förvånansvärt fullsmockad med tanke på hur lite som skrivits om Susanne Sundfør i svensk media. I Norge är hon ett fenomen som jämförts med Joni Mitchell och vunnit deras Grammis – Spellemanpriset – två gånger. Jag associerar mer till gravt underskattade Nina Kinert – när det gäller röstklang och ljuduniversum. Och ibland Kate Bush. Men parallellen till Mitchell är relevant och yttrar sig särskilt i den akrobatiska tendensen att hela tiden kasta sig ut i nya ackordöppningar.  Och i den totala tonsäkerheten.

De lika originella som briljanta slagverks- och syntarrangemangen skapar en dystopisk fransk science fiction-känsla men tar alldeles för stor plats i ljudmixen på bekostnad av sången. I väntan på att fler sångare börjar extraknäcka som ljudtekniker njuter jag av de lugnare stunderna när Sundførs röst hörs fullt ut och får leva upp till youtube-kommentaren: Vem stal Guds iPod? (Kolla gärna upp Sundførs ”kontorkonsert” på youtube för en akustisk högtidsstund på ett lyckligt lottat arkitektkontor.)

Nanushka Yeaman

 

 

No related posts.


Leave a Reply

No related posts.