”USA tror att de är Luke Skywalker när de egentligen är Darth Vader” – Ett annorlunda Hawaiireportage.

mars 6, 2010  |  Hawaii, Reportage, Resor, Samhälle

Jag var två år när jag flyttade till Sverige från Hawaii med min svenska mamma. Hela min barndom drömde jag mig tillbaka, men ingen av mina fantasier kändes överdrivna när jag återvände som tolvåring.

Att kliva ut ur flygplanet var som att svepas in i ett väldoftande moln av plumeriablommor och kokossolkräm, och jag minns att jag tänkte att det här måste vara Guds fasta adress. I detta tropiska Narnia fanns allt jag drömt om. Regnbågsbeströdda paradisstränder, förförisk hula och turkosskimrande vatten med vänliga sköldpaddor. Men också en unik fusion av det asiatiska, polynesiska och västerländska. Lika osannolikt vackert som sinnesbedövande.

När jag återvänder en fjärde gång som vuxen kan jag inte låta bli att besöka det märkliga utomhusmuseet Polynesian Culture Centre (PCC) på norra Oahu – ett mormonägt disneyfierat Skansen där polynesiska studenter får gratis collegeutbildning mot att de underhåller turister med sång, dans och lek.

Det är som att kliva in i en stereotyp 40-talsmusikal. I träden klättrar samoaner runt och showar med kokosnötter. Solglittrande tahitiskor dansar på flottar och maorier, importerade från Nya Zeeland, lär ut krigslekar omgivna av miniatyrvattenfall.

Här visualiseras alla de västerländska Söderhavsfantasier jag hade som barn. Men nu har jag en klump i halsen över att de polynesiska studenterna tvingas leka infödingar 19 timmar i veckan (heltid på alla lov) och clownifiera sin egen kultur för turisterna. Biokemi på förmiddagen, kokosnötsöppning på eftermiddagen.

Samtidigt är det just denna dubbelhet som är Hawaiis signum: Att amerikanska militärer festar vid den världsberömda Honolulu-stranden Waikiki medan en ensam hawaiiansk kahuna (schaman eller mästare) sorgset ber till de bortglömda polynesiska gudarna utanför närliggande kungliga palatset ’ Iolani Palace, överröstad av framsusande stadsjeepar.

Eller paradoxen i att det hawaiianska kärleks- och generositetsbegreppet aloha spirit pumpas ut i alla möjliga kommersiella sammanhang, när hemlösa inte får vistas på stränderna.

Liksom de flesta ursprungsbefolkningar brottas hawaiianerna med höga siffror i allt som rör mental ohälsa och social misär, tydliga konsekvenser av stölden och militariseringen av deras land.

Kabuli

-Jag förstår inte varför någon vill ha den amerikanska drömmen. För mig är den en mardröm som går emot allt som den hawaiianska kulturen står för. USA tror att de är Luke Skywalker när de egentligen är Darth Vader, säger Kabuli, veteran inom självständighetsrörelsen och ättling till kung Kamehameha III, när jag möter honom i hans hem på Oahu. Som en tropisk Gandalf lutar han sitt vita skägg mot hövdingastaven som pryds av olika aumakua – skyddsandar som haj och bläckfisk.

-I mina ögon har turismen bara fört med sig trafik, brott och droger, säger han uppgivet, men lägger till att han hoppas på en återupprättad hawaiiansk nation där reseindustrin är hållbar och följer hawaiianska seder.

Så hur ska man i väntan på denna dag kunna resa hit med gott samvete och inte bidra till exploateringen? Som alltid är det bra att läsa på ordentligt innan, för att kunna göra mer medvetna val.Vill du se knölvalar finns arrangören Pacific Whale Foundation, som låter hela vinsten gå tillbaka till forskning, utbildning och bevarandet av valar och delfiner.

Simma däremot helst inte med delfiner, framför allt inte i bassäng. Enligt Whale and Dolphin Conservation Society mår även vilda delfiner dåligt av tvångsbesöken. De har inte bara störts av de många kommersiella aktörerna men också skadats fysiskt av båtpropellrar och smittats av sjukdomar. Det är också viktigt att inte mata, röra eller fota med blixt när man stöter på vilda sköldpaddor under den högst rekommenderade snorkelturen.

Om man vill stödja mer autentisk hawaiiansk kultur är första steget att skippa den urvattnade Waikiki-PCC-hulamiddag-rundan. Och i stället kolla upp natur- och kulturhistoriska Bishop Museum, unga politiska slam-poeter som Jamaica Osorio eller den årliga hulatävlingen Merrie Monarch Festival i Hilo. Hula betyder dans, men välj hellre traditionell hula kahiko än modern hula auana.

Hawaii har aldrig varit någon vidare musikmetropol. Däremot finns det underbara gallerier i nästan alla städer, framför allt i den gamla valfångarstaden Lahaina på Maui, där man kan hitta såväl John Lennons tindrande tolkning av hur en drömmande fågel ser ut (Célébrités Gallery) som världens största samling med konst av det ryskafödda art noveau-geniet Erté (Martin Lawrence Galleries).

Många som tycker att Oahu och Maui blivit för exploaterade föredrar den största ön, Hawai ’ i, allmänt kallad The Big Island, i synnerhet den soligare västkusten runt staden Kailua-Kona. The Big Island är också ljuvlig att hajka på, exempelvis i orörda Wai ’ pio Valley. Här finns underbara vandringsspår med sällsynta blommor, vattenfall och en exotisk svart sandstrand. Kom bara ihåg att lämna platsen finare än du fann den och inte ta med något levande därifrån, framför allt inte lava. Legenden säger att vulkangudinnan Pele utkräver en gruvlig hämnd på alla som stjäl hennes avkomma.

Nanushka Yeaman

 

 


No related posts.


Leave a Reply

No related posts.