8 bra tips för livet med en nyfödd

När du blir förälder förändras ditt liv för alltid. Det finns ingen möjlighet att gå tillbaka till hur det var förut. Och det är en bra sak! Här är 8 tips som hjälper dig att få ut det mesta av detta nya kapitel i ditt liv:

 

  1. Omfamna kaoset. Det kan vara överväldigande att ha en nyfödd i huset, och det är naturligt att känna att man hela tiden tappar kontrollen. Men påminn dig själv om att detta bara är en tillfällig fas – innan du vet ordet av kommer ditt barn att vara en småbarn som springer runt och skapar ännu mer kaos! Så slappna av och följ med strömmen – det är en del av det underbara äventyr som föräldraskap är.

 

  1. Organisera dig. Ett sätt att hjälpa till att minska kaoset är att organisera sig. Ordna en bestämd plats för allt – blöjor, våtservetter, kläder, leksaker osv. På så sätt blir det lättare för dig att hitta det du behöver när du behöver det.

 

  1. Ta hand om dig själv. Det är lätt att bli så uppslukad av att ta hand om ditt barn att du glömmer bort att ta hand om dig själv. Men om du inte tar lite tid för dig själv blir du snabbt utmattad och stressad. Se därför till att planera in lite tid varje dag (eller vecka) för att göra något som gör dig avslappnad och föryngrar dig – oavsett om det är att läsa, ta en promenad eller umgås med vänner.

 

  1. Be om hjälp. Föräldraskap kan vara hårt arbete, och det är ingen skam att be om hjälp från familj eller vänner när du behöver det. Faktum är att de förmodligen gärna hjälper till!

 

  1. Ta pauser när du ammar. Amning kan vara tröttsamt, särskilt under de första dagarna och veckorna. Ta därför pauser så ofta som möjligt – även om det bara är 5-10 minuter åt gången. Det ger din kropp en chans att vila och ladda upp så att du kan fortsätta amma framgångsrikt.

 

  1. Få tillräckligt med sömn. Nyfödda barn behöver mycket sömn (vanligtvis omkring 16-18 timmar per dag), och chansen är stor att du behöver lika mycket, om inte mer sömn, som de gör! Så försök att gå till sängs tidigt när det är möjligt och ta en tupplur när ditt barn sover – ni kommer båda att må bättre av det!
    Läs mer här.

 

  1. Jämför inte dig själv med andra. Varje förälder har sitt eget unika sätt att uppfostra sitt barn och det finns inget rätt eller fel sätt att göra saker och ting. Så jämför dig inte med andra föräldrar – fokusera i stället på att hitta det som fungerar bäst för dig och din familj .

 

8 . Ta kontakt med andra föräldrar . Ett bra sätt att få stöd under de första veckorna (och därefter) är att ta kontakt med andra föräldrar . Det finns många forum och stödgrupper på nätet, eller så kan du gå med i en lokal mammagrupp eller pappagrupp . Detta är ett utmärkt sätt att dela tips, råd och stöd med andra föräldrar som förstår vad du går igenom. Hitta mer bra läsning här.